Borstreconstructie met oprekken van de huid en inwendige borstprothese

(Tissue Expander/Permanent Prosthesis; TE/PP)

 

Tissue expansion

 

De methode van borstreconstructie waarbij de huid wordt opgerekt en de vulling wordt gereconstrueerd met een inwendige borstprothese is waarschijnlijk de meest gebruikte methode. Deze vorm van borstreconstructie bestaat uit een aparte procedure voor het reconstrueren van de huid, welke later wordt gevolgd door een andere procedure waarbij de vulling wordt gereconstrueerd. De benodigde huid wordt verkregen door een lege halve ballon (tissue expander) onder de huid te plaatsen. Na de operatie wordt deze op de poli telkens verder opgevuld met een geschikte vloeistof (fysiologisch zout water oplossing). Als na een aantal malen bijvullen (3 tot 30 maal) de huid in de loop van een aantal maanden is opgerekt tot het niveau van de andere borst, kan de volgende operatie worden uitgevoerd. Hierbij wordt de opgevulde tissue expander verwijderd en vervangen voor een anatomisch gevormde inwendige borstprothese. Beide ingrepen verlopen via het litteken van de eerdere borstverwijdering. Het uiteindelijke resultaat oogt vaak goed in een BH, maar is zonder BH het best te vergelijken met een externe plakprothese. In wezen wordt de externe prothese verplaatst onder de huid om de nadelen van een externe prothese uit te sluiten (onbedoeld verlies of verplaatsing; noodzaak tot het dragen van hoge kleding; de herhaalde confrontatie ís-avonds bij het afdoen van een prothese, etc.)

 

Voordelen:

Nadelen:

 

Procedure in het kort

Het litteken van de borstverwijdering wordt geopend. Veelal wordt onder de grote borstspier een holte gemaakt waarin de bovenpool van de tissue expander komt. Dit geeft het mooiste resultaat voor het coeur. Bij voldoende onderhuids vetweefsel kan dit soms ook boven de spier plaatsvinden. De onderpool van de tissue expander komt onder de huid te liggen. Vervolgens wordt het reeds bestaande litteken weer gesloten.

Na twee tot zes weken kan worden begonnen met het opspuiten van de tissue expander. Dit gebeurt op de polikliniek door met een spuit met naald de vloeistof door de huid in het vulnippel van de tissue expander te spuiten. Als de juiste oprekking van de huid is bereikt wordt de volgende operatie uitgevoerd. Opnieuw wordt het litteken van de borstverwijdering geopend. De tissue expander wordt verwijderd en een anatomisch gevormde inwendige borstprothese wordt geplaatst. Vervolgens wordt het reeds bestaande litteken weer gesloten.

 

Na beide operaties heeft u drains welke het overtollig wondvocht afvoeren. Na een aantal dagen mogen deze drains uit en bent u klaar om naar huis te gaan.

 

De tepel en de tepelhof kunnen, als u dat wenst, later poliklinisch worden toegevoegd. (zie Tepel en tepelhof reconstructie).

© Maatschap Plastische Chirurgie Midden Nederland, Auteur: Dr. Zonnevylle